Håravfall

Håravfall är ett oerhört vanligt problem bland både män och kvinnor i alla åldrar. Ofta kan man dock drabbas av håravfall med anledning av sin livsstil, och det som är synd gällande detta är att alla inte vet vad som egentligen orsakar håravfall. Om du också känner att du har lite dålig koll på detta, men gärna skulle vilja lära dig mer, kommer här en kort lista med vanliga anledningar till att man tappar håret.

Detta kan orsaka håravfall:

Graviditet

Detta vet många som varit gravida, men det är inte alla som vet det innan man blir gravid, vilket gör att många som drabbas av håravfall i samband med en graviditet blir väldigt oroliga. Det finns dock ingen anledning till oro i dessa fall, då detta är helt naturligt och även något som löser sig med tiden, utan att man behöver göra så mycket själv. En del tappar vidare inte så mycket hår under själva graviditeten, utan snarare efter att barnet har fötts. Detta är i så fall också helt normalt.

Stress

Detta är ju som bekant något som kan orsaka en rad olika problem, så det är förstås inte så överraskande att stress även kan orsaka håravfall. Det som är bra om man drabbas av håravfall som en följd av stress är ju dock att man åtminstone kan göra något åt detta, då det finns en rad olika åtgärder man kan ta till för att stressa ned, så att säga.

Aj inte håravfall

Järnbrist

Ett oerhört vanligt problem, och det som är lite lurigt med detta är att de allra flesta som lider av järnbrist inte ens är medvetna om det. Är det så att man lider av järnbrist är detta dock lätt åtgärdat, så finns det någon som helst anledning att tro att så är fallet, bör man kolla upp detta, för att vara på den säkra sidan.

Brist på b vitamin

Hänger på sätt och vis ihop med järnbrist, eftersom vitamin b finns i många av de produkter som man även får i sig järn av. Tror du eller vet du att du lider av järnbrist, kan det även vara värt att kolla upp b vitamin halterna, och om det är så att de är för låga, försöka få i sig mer av denna vitamin.

Allt för snabb viktnedgång

Ibland händer det att folk går ned allt för snabbt i vikt, vilket också kan påverka håret på ett negativt sätt, trots att man ofta har andra fördelar av att gå ned i vikt. Är det så att man gått ned i vikt väldigt snabbt, bör man räkna med att man kan ha problem med håravfall tillfälligt. Är det å andra sidan så att man för närvarande försöker gå ned i vikt, är det värt att se till så att viktnedgången sker i en lagom och hälsosam takt, för att håravfall inte ska bli ett problem.

Starka mediciner

Många är ju medvetna om att när man genomgår behandlingar för att bota cancer, så kan man ofta drabbas av håravfall, men dessa mediciner och behandlingar är faktiskt inte de enda som kan orsaka detta, utan även andra starka mediciner kan ha samma effekt.

Många sjukdomar

Både lite mer allvarliga sådana, samt sådana som man tror inte ska påverka det allmänna hälsotillståndet eller ditt utseende allt för mycket kan nämligen orsaka håravfall i varierande grad. Det man ska göra om man lider av en sjukdom är därför för det första att inte oroa sig allt för mycket tills man är frisk igen, alternativt rådgöra med sin läkare gällande om sjukdomen man lider av kan orsaka detta, samt vad man i så fall kan göra åt detta.